Ipar 4.0 esettanulmányok - Rozsdás Kft.

(Szöveges leírás az infografika alatt)


 

A Rozsdás Kft. 2018-ban csatlakozott az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekthez.

Üzleti modelljük alapja, hogy a közepes és nagyvállalatoknál keletkező acélhulladékot elszállítják, kiválogatják, ezekből egységcsomagokat készítenek, és ezeket az acélművek számára újra feldolgozhatóvá teszik. Ennek során folyamatosan a vevői elégedettség növelésére törekszenek úgy, hogy mind minőségben (minél jobb az egységrakomány összetétele, annál felhasználhatóbb), mind pontosságban (időben való szállítás egy szűk intervallumban) a lehető legjobban igyekeznek teljesíteni. A cég stratégiájának teljesülése szempontjából alapvető a kiszolgálandó acélművek igényeinek maximális mértékű figyelembevétele. Emellett a minőséget folyamatfejlesztési és digitalizációs eszközökkel is fokozzák.

A célok teljesítését ugyanakkor különböző problémák nehezítik. Szakértőink először a helyszíni szemle során felfigyeltek fel arra, hogy a műveletek között több napos készletek halmozódnak fel. Ennek az lehet az oka, hogy gyakori a munkaerő-átszervezés az egyes munkahelyeken, és magas az átszervezések miatti várakozási idő, továbbá a nagy készletek lassítják, kevésbé hatékonnyá teszik a munkavégzést. Erre megoldást jelenthet az ide tartozó tevékenységek újraosztása, melyre az első két folyamat kiegyenlítetlensége miatt van szükség. A két művelet összevonásával hatékonyabban, és kevesebb készlettel fog működni a termelőegység.

Mintavételes adat alapján a feldolgozásnál 95% a jó termék aránya, azaz 5% a selejt, és amíg van selejt, lesz vevőreklamáció is. A minőség azért is nagyon fontos, mert tavaly például csak egyetlen festett cső került egy rakományba, ami egy reklamáció folytán folyamatosan 10-15%-os árbüntetést hoz. Ezen az javítana, ha a beszállítók előre szétválogatnák az acélhulladékot.

A Rozsdás Kft. el is indult a beszállítók szemléletformálásának útján. Kihelyezett oktatásokat, workshopokat tartanak, emellett a digitalizáció terén is fejlődnek: mérhetővé teszik a minőséget a feldolgozási művelet során, és azonnal vissza tudnak jelezni az előzetes válogatásnak. Csak a mérés önmagában 10-20% teljesítménynövekedést eredményez, ez is mutatja, helyes döntés volt nyitni az ipar 4.0 megoldások felé.

 

Információt szeretnék a projektről
 

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.