Ipar 4.0 Felkészítés
Azon kkv-k számára, amelyekkel létrejött az Együttműködési megállapodás a Konzorcium az online foglalási rendszerben lehetővé teszi a jelentkezést különböző felkészítési modulokra. Egy kkv részéről a modulokra maximum 3 fő jelentkezhet, de az egyes modulokra akár más és más összetételben is (pl. lean menedzsment ismeretekre tulajdonos, menedzsment; technológiai modulokra mérnökök, műszaki szakemberek).

A felkészítési modulra jelentkező kkv-nak a következő feltételeket kell teljesítenie:
  • önértékelési kérdőív kitöltése
  • legalább belépő szint elérése az Ipar 4.0 érettségi modellben
  • részvétel legalább két Ipar 4.0 Mintagyár / Technológiai Központ demonstráción
A jogosultság ellenőrzését követően azon kkv-kkel, akik igénybe kívánják venni a felkészítési szolgáltatásokat, a Konzorcium együttműködési szerződést köt. Ennek része, hogy a Konzorcium jár el a kkv-k de minimis keretére történő támogatás igénybevételről, de kitér a titoktartási, adatkezelési, kommunikációs és egyéb kötelezettségekre is. Az önértékelésben megadott adatokat a Konzorcium szakemberei helyszíni felmérés során validálják. Ennek során választják ki az egyes kkv-k számára optimális felkészítési modulokat és helyszíneket is.

A feltételeknek megfelelő kkv-k jelentkezésük sorrendjében kerülnek be a Felkészítés fázisba. A modulokra online foglalási rendszeren keresztül tudnak bejelentkezni, figyelembe véve a Mintagyárak, a Technológia Központ szolgáltató kapacitását, valamint a modulok időzítését.

A Felkészítés menete

Az Ipar 4.0 felkészítés lean elméletre és Ipar 4.0 alapú működésre épül, gyakorlati Ipar 4.0 tapasztalatokat közvetít. A kkv-k a programban összesen két egész és öt félnap időtartamban, moduláris felépítésű, egyedi igényeket kiszolgáló modulon térítésmentesen vesznek részt. A projekt kétéves futamideje alatt 2019. 3. negyedévéig ismétlődő modulok révén a kkv-k termelési szezonalitásuknak és leterheltségüknek függvényében tudnak különböző időpontokra jelentkezni. 

A modulok tartalma:
  1. Termelésmenedzsment ismeretek (2 nap): A három nagy Ipar4.0 Mintagyárban 2 nap tantermi foglalkozás keretében – tematika: lean management elméleti alapjai és bevált módszerei pl.: TPS, 6 Sigma, JIT/Kanban, 5S, SCM, MPS/MRP …
  2. Projekt- és változásmenedzsment ismeretek (fél nap): Az Ipar 4.0 Technológiai Központban a fejlesztési projektek előkészítésének, megvalósításának részleteit ismerhetik meg a résztvevők. A kis létszámú, interaktív eseményeken mód nyílik arra is, hogy a résztvevők javaslatot kapjanak a saját eltervezett projektjükhöz illeszkedő módszertan kiválasztására.
  3. Ipar 4.0 alapú esettanulmány bemutatása (fél-fél nap): Az Ipar4.0 Mintagyárakban   műhely foglalkozás keretében a gyakorlatban a helyszínen részletesen demonstrálnak egy-egy megvalósult Ipar4.0 megoldást – tematika: saját fejlesztés részletes megismerése, eredmények, buktatók, bevezetési tapasztalatok, üzemeltetései tapasztalatok.
  4. Szcenárió konzultáció (fél-fél nap): A workshopok helyszíne az Ipar4.0 Technológiai Központ a BME területén. Itt az adatgyűjtés, optimalizáció, automatizáció egy-egy technológiai területét kis létszámú foglalkozások keretében tekintik át a BME szakértőivel a kkv-k.

A kkv-k a hozzájuk rendelt tanácsadóval közösen döntenek arról, hogy melyik területről akarnak mélyebb ismereteket szerezni, és mely helyszín nyújtja a számukra a legtöbb érdemi információt. Az egyes modulokra való feliratkozás a kkv-k döntése alapján internetes naptári felületen történik.
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.