Felkészítési szakasz

A kkv-k ebben a fázisban egy négy modulból álló, ipar 4.0 szemléletű felkészítésen vehetnek részt, amely lean-elméletre és ipar 4.0-alapú működésre épül – gyakorlati ipar 4.0 tapasztalatokat közvetít, és egyedi igényeket szolgál. Hossza összesen négy és fél nap, de ez a moduloktól függően több részre tagolódik. A részt vevő kkv-k termelési szezonalitásuknak és leterheltségüknek függvényében tudnak különböző időpontokra jelentkezni. A felkészítés fázisa is térítésmentes.

A modulok tartalma

I. TERMELÉSMENEDZSMENT MODUL

A Lean szemléletű termelésmenedzsment (az értékteremtő folyamatok maximalizálása és a veszteségek minimalizálása) az ipar 4.0-ban a digitalizáció segítségével informatikai kontroll alatt tartható. A módszerek következetes alkalmazásával egy termelési folyamat hatékonysága akár a többszörösére is növekedhet. A modul a módszertan legfontosabb részeivel foglalkozik. A képzést a mintagyári szakértők vezetik. Három képzési helyszínen 150 alkalom közül lehet választani.

Időtartam: 2 nap.

Helyszín: Mintagyárak

II. IPAR 4.0 ÜZLETI TERVEZÉS MODUL

Hatékony tervezési módszerünkkel akár egy nagyon összetett modernizációs terv is összefoglalható egyetlen A3-as lapon. A modulban a projektmenedzsment és változásmenedzsment részleteire is kitérünk. Az elsajátított, ún. A3-as módszer segítségével tudják a kkv-k a Tervezés szakaszában elkészíteni azt az üzleti tervet, amely saját vállalkozásuk fejlesztését írja le, aminek alapján a legjobbak számára egy professzionális tanácsadó cég már részletes fejlesztési tervet tud készíteni. A Technológiai Központban több mint 70 alkalom közül lehet választani.

Időtartam: 1 nap

Helyszín: Technológiai Központ

III. ESETTANULMÁNYOK MODUL

A mintagyári látogatások során említett eredményeket és megoldásokat a felkészítésnek ebben a szakaszában a szakértők részletekbe menően mutatják be a résztvevőknek. Első kézből ismerhető meg a Mintagyárak története, láthatók a nehézségeik és sikereik is. Folyamatmérnökök, vezetők, szakértők, IKT-s szakemberek beszélnek saját ipar 4.0 megoldásaik bevezetéséről. 14 különböző megoldást lehet megtekinteni esettanulmányok formájában.

A teljes program lezárásához a részvétel legalább egy mintagyári esettanulmányon kötelező.

Időtartam: esettanulmányonként 8 óra

Helyszín: Mintagyárak

IV. TECHNOLÓGIAI WORKSHOPOK

A program felkészítési szakaszában a részt vevő kkv-k érdeklődésüknek megfelelően választhatnak a Technológiai Központ workshopjai közül. Amíg a Mintagyárakban egy-egy megoldás részleteit vizsgálták, addig ezeken a workshopokon a feladathoz keresünk számukra használható megoldásokat. A workshop az ipar 4.0-hoz köthető ismereteken túl lehetőséget biztosít gyakorlati tapasztalatok megszerzésére is. Célja, hogy átfogó és naprakész képet nyújtson a témakör megoldásaival kapcsolatban kiemelve azok előnyeit és hátrányait. A kiscsoportos foglalkozások alkalmat teremtenek arra is, hogy a résztvevők testre szabott információkat gyűjtsenek terveik megvalósításához. Az alkalmazott konzultációs forma kivételes lehetőség, amelynek során piacsemleges véleményekkel segítjük a tájékozódást.

A program teljes lezárásához legalább egy technológia-workshopon a részvétel kötelező.

Időtartam: workshoponként 8 óra

Helyszín: Technológiai Központ


A jelentkezés feltételei

  1. önértékelő kérdőív kitöltése
  2. legalább belépő szint elérése az Ipar 4.0 érettségi modellben, amelyet a szakértők helyszíni felmérés során határoznak meg
  3. részvétel legalább két Ipar 4.0 Mintagyár / Technológiai Központ demonstráción


A jelentkezés folyamata

A programba történő regisztráció után, és a jogosultság ellenőrzését követően azon kkv-kkal, amelyek igénybe kívánják venni a felkészítési szolgáltatásokat, a Konzorcium Együttműködési megállapodást köt. Ennek része, hogy a Konzorcium jár el a kkv-k de minimis keretére történő támogatása igénybevételével kapcsolatban, de kitér a titoktartási, adatkezelési, kommunikációs és egyéb kötelezettségekre is.

A regisztrációt követő önértékelésben megadott adatokat a Konzorcium szakemberei a helyszíni felmérés során megvizsgálják. Ennek során a kkv-k a hozzájuk rendelt tanácsadóval közösen döntenek arról, hogy melyik területről akarnak mélyebb ismereteket szerezni, és melyik helyszín nyújtja számukra a legtöbb érdemi információt.

Az Együttműködési megállapodás megkötését követően a feltételeknek megfelelő kkv-k jelentkezésük sorrendjében kerülnek be a felkészítési fázisba. A modulokra online foglalási rendszeren keresztül tudnak bejelentkezni, figyelembe véve a Mintagyárak és a Technológiai Központ szolgáltató kapacitását, valamint a modulok időzítését.

Egy kkv részéről a modulokra maximum 3 fő jelentkezhet, de az egyes modulokra akár más és más összetételben is történhet a jelentkezés (pl. lean-menedzsment ismeretekre tulajdonos és menedzsment jön; technológiai modulokra mérnökök és műszaki szakemberek stb).

Jelentkezés a modulokra itt: naptárfelület.

Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.